Teatru national este poate cel mai frumos mijloc de relaxare și de învățare. Și totodată, este cel mai frumos mediu pentru dezvoltarea unei cariere. Prin urmare, nu ne miră faima pe care o are arta teatrală și teatrul în general. Articolul ăsta vă arată câteva teatre din România pe care trebuie să le vezi, atât datorită arhitecturii, cât și datorită actorilor și spectacolelor puse în scenă.

Teatru National „Vasile Alexandri” Iași

Încă din anul 2015, acest teatru național a fost inclus de către BBC în lista cu cele mai frumoase teatre ale lumii, pe cel de-al doilea loc. Teatrul national iasi a concurat cu cele mai frumoase teatre ale lumii și s-a deosebit prin arhitectură și prin arta valoroasă pe care o deține.

Istoria teatru national iasi s-a conturat în jurul unor personalități marcante ale vremii. El a fost înființat sub conducerea lui Vasile Alexandri, Mihail Kogălniceanu dar și Costache Negruzzi.

Clădirea impunătoare a acestui teatru national te va lăsa fără cuvinte, așa că nu ezita să o vizitezi atunci când ai ocazia. Ea ține la bună pază câteva obiecte de artă extrem de valoroase, printre care: cortina pictată maestrul vienez M. Lenz (Al. Gotz); Candelabrul din cristal de Veneția.

Teatru Odeon din București

Sigur că ai auzit de teatrul odeon, unul dintre cele mai iubite teatre din țară. Acest lucru nu se datorează doar arhitecturii interioare superbe, ci și calității spectacolelor. Situat chiar în inima capitalei, este singura sală de din Europa care este în posesia unui tavan glisant, aflat în sala Majestic.

Trup de teatru odeon abordează o diversitate de spectacole, din repertoriul clasic până la cel internațional, întâlnindu-se aici arta sub toate formele ei, inclusiv cea a dansului.

Teatru National „Mihai Eminescu” Timisoara

Nu un oricare loc, ci un teatru de prestigiu pe care, dacă îl vei vizita, vei descoperi de ce este atât de apreciat și nu doar la nivel național. Teatru național timisoara impresionează nu doar prin arhitectura sa, nu doar prin spectacolele pe care le aduce în scenă ci și prin dimensiunile sale. Sala principală ajunge la dimensiunile de 13 metri înălțime și 23 de metri lățime, având o cupolă formată din 12 ferestre bizantine.

Cred că deja te-am convins că teatru national timisoara trebuie să fie pe lista ta de obiective turistice și nu numai.

Teatru National „Lucian Blaga” Cluj

Din zona Ardealului, teatru național cluj este cea mai modernă clădire de teatru. Teatru Cluj a reușit să combine, într-o simetrie perfectă, fațada, structura și elementele decorative. Îmbinând stilurile baroca, renascentist și secession, sala teatrului Cluj are o capacitate de 1000 de locuri.

Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani

Cel mai vechi teatru orășănesc din România se află în Botoșani. Fiind în competiție cu cele mai mari și frumoase teatre ale României, teatrul din botosani este o adevărată bijuterie arhitecturală, dedicată lui Mihai Eminescu la 25 de ani de la moartea sa. Teatrul a trecut el însăși prin propriile războaie mondiale, fiind distrus de comuniști și refăcut ceva mai târziu. Teatrul Botoșani s-a luptat pentru restaurare o perioadă îndelungată de timp, însă veștile bune nu întârzie să apară. Prin urmare, teatrul va beneficia de restaurarea binemeritată. Această clădire patrimoniu merită vizitată, nu numai datorită istoriei din spatele zidurilor și a încărcăturii arhitecturale ci și datorită trupei de teatru care se mândrește cu unele dintre cele mai frumoase spectacole.

Partea bună este că în aceste locații te poți bucura de teatru și de frumuseți arhitecturale renumite. Clădirile au devenit un simbol ale teatrului românesc. Iar actorii au devenit cei mai buni, în încercarea de a duce acest renume cât mai departe. Vei avea parte de spectacole cu suflet și de clădiri cu amintiri, imagini care nu trebuie ratate nicicând.