Importanța machiaj teatru și costume teatru într-un spectacol este de necontestat, având în vedere prezența actorului într-un cadru atât de public. Din acest motiv, trusa de machiaj pentru actori trebuie să fie completă și neapărat profesionistă. Luminile puternice, activitatea ridicată și mișcările de mare amploare pot afecta calitatea machiajului, de care este mare nevoie pentru ca actorul să întruchipeze cât mai fidel personajul. La fel, costumul conturează nu doar ideea mișcării scenice, ci și personalitatea personajului.

Chiar dacă personajul nu cere un machiaj puternic, deseori este necesară aplicarea lui. Acest lucru se datorează luminilor puternice, care modifică vizual fața actorului, fapt care poate afecta reprezentația.

Astăzi, teatrele independente par a pune prea puțin accentul pe costumație și machiaj, fapt care duce la modificarea percepției publicului. De multe ori, actorii folosesc vestimentație proprie și machiaj deloc. Metodele de actorie și arta scenică includ fără doar și poate costumația specifică și machiajul personalizat.

Machiaj teatru

În ceea ce privește machiaj teatru, orice teatru de comedie sau teatru național au o cabină în care se află truse de machiaj, farduri, rujuri și glitter. Orice element de machiaj care poate fi folosit cândva, trebuie să fie în acea cabină. Totodată, este de o importanță deosebită ca trusa de machiaj să fie de cea mai bună calitate. Deoarece produsul final pe care dorim să îl prezentăm publicului se dorește a fi calitativ.

Machiajul va pune în evidență personajul și va contura frumos trăsăturile feței actorului. Și știm cum e, „ce e frumos și lui Dumnezeu îi place”.

Costume teatru

Costumația actorului este tot un fel de „machiaj” care dă nota definitorie a personajului pus în scenă și completează întreaga piesă. Aici, într-adevăr, se aplică principiul „haina îl face pe om”.

De asemenea, la fel ca și machiajul, costumația trebuie să fie calitativă și pe mărimea actorilor care fac parte din trupa de teatru. Ultimul lucru care se dorește este o costumație prea mare, urâtă și care să strice imaginea de ansamblu. Costumele actorilor se găsesc în orice magazin, multe teatre optând chiar pentru maganize online din care să procure recuzita necesară.

Teatrul este dus la bună îndeplinire în momentul în care atinge scopurile noțiunii de spectacol, când toate elementele sunt în armonie cu ideea principală.

Unde le găsim?

Machiaje știm deja, le găsim peste tot. Ce găsim însă, poate crea probleme. După cum subliniasem, actorii au nevoie de produse profesioniste, pentru ca rezultatul să fie unul de excepție. Mediul online abundă de produse care mai de care mai calitative și la prețuri accesibile. Este foarte important să știi ce anume cauți și care este cantitatea. Poți opta pentru o paletă mare de farduri sau o trusă de machiaj mai consistentă. Acest tip de cumpărături sunt făcute de către make-up-ul angajat al teatrului sau colaborator, care cunoaște nevoile în materie de machiaj ale fiecărui spectacol. De asemenea, este foarte important să cunoască cât de cât și produsele cu care urmează să lucreze. Apoi, magazinele de specialitate se vor lăsa descoperite de search-urile pe browser.

În ceea ce privește costumele, aici poate fi o problemă mai delicată, deoarece trebuie să fim atenți nu doar la calitate, ci și la mărimi și material.

Pe lângă faptul că putem găsi și costume teatru de inchiriat, costumele se găsesc de cumpărat și on-line. Deși, nu întotdeauna este o opțiune bună. Este indicat ca în materie de costume de teatru să constultăm un croitor sau chiar opinia altor teatre privitoare la un loc de unde pot fi achiziționate.

Prin urmare, atât costume teatru cât și machiaj teatru sunt componente estențiale ale unui spectacol, deloc neglijabile. Fii sigur că le acorzi la fel de multă atenție ca oricărui alt element scenic și rezultatele vor fi, cu siguranță, pe măsură.