Teatrul, în ochii spectatorului, este despre pasiune, povești, iluzii și proiecții. Însă în spatele acestora se află muncă și pasiune, oboseală și energie, zâmbete și țipete. Un scaun coafor sau alte piese de mobilier sunt esențiale pentru ca un specatol să fie reușit. Și multe detalii de organizare fără de care rezultatul final nu ar mai fi același, printre care și recuzita teatru și costumele aferente.

Vorbim de această dată despre recuzitier și despre recuzită, care în cadrul unui teatru național și nu numai este un element cheie al oricărui spectacol de teatru.

Ca un spectacol să fie complet, exact ca un puzzle, toate piesele trebuie să fie la locul lor. Prin urmare, orice teatru național sau de stat se aprovizionează potrivit oricărui spectacol. În ceea ce privește elementele de decor, ele nu doar fixează acțiunea în timp și spațiu, ci o face mai inteligibilă și mai ușor de receptat pentru public.

Scaunele – elemente cheie ale recuzita teatru

Scaunele sunt un element vital al recuzitei, atât pentru regizor cât și pentru actori. Și cum actoria necesită acțiune desfășurată în condiții optime, scaunele trebuie să fie comode, fixe și destinate unei anumite acțiuni. Pentru regizori, cele mai bune scaune sunt acele scaun coafor, care îți permit o poziție comodă și o mobilitate crescută.

Aceste scaun coafor sunt potrivite și ca parte din decorul scenic, deoarece permit actorului mobilitate, posibilitatea de a se ridica promt și fără a pierde prea mult timp cu acțiunea de ridicare. În cazul în care vorbim de o scenă statică, fotoliile sau scaunele joase sunt cele mai potrivite.

Acest tip de recuzită se găsește la prețuri favorabile în orice magazin, având drept avantaj faptul că scaunele pot fi folosite pentru o perioadă îndelungată de timp. Chiar dacă vorbim de one man show, recuzita teatru simplă, formată doar dintr-un scaun comod, este mereu prezentă și absolut generală.

De ce este atât de importantă recuzita teatru?

Recuzita nu este pe scenă pentru actor, ci pentru public. Actorii și regizorii o folosesc pentru a transpune ideea unui spectacol, cu scopul ca cea din urmă să ajungă intactă la public. De aceea este important ca recuzita să fie de cea mai bună calitate și potrivită fiecărui spectacol în parte. Deoarece orice sunet sau orice greșeală poate interveni în relația emițător- receptor de teatru. Recuzita trebuie să vină în ajutorul actorului, fără a-l încurca. Scaunele trebuie să fie calitative și să-i permită actorului mișcarea necesară prin scenariu. De acolo, totul este o poveste transpusă în inima publicului, ca el să o transmită apoi mai departe prin zâmbete sau empatie.

Cine se ocupă de recuzita teatru și îngrijirea ei?

Recuzitierii. Ei sunt meșterii care au grijă ca unul dintre cele mai importante elemente ale spectacolului, recuzita, să fie gata de a fi prezentată publicului.

Recuzitierul este responsabil de buna stare a recuzitei, de depozitarea și îngrijirea corespunzătoare a ei. Recuzitierul este prezent la fiecare repetiție și la fiecare spectacol gata să scoată recuzita teatru necesară, să o așeze în scenă și să aibă grijă că toate sunt la locul lor.

Este clar că această persoană angajată în cadrul teatrului este o persoană ordonată și cu ținere de minte. Și, desigur, să îi placă teatrul, deoarece va avea ocazia de a urmări fiecare repetiție și fiecare spectacol de teatru al echipei pe care o ajută.

Un alt lucru extrem de important ține de depozitarea recuzitei. Ca aceasta să fie păstrată o perioadă cât mai mare de timp, este necesar să fie depozitată într-un spațiu uscat, cu temperaturi potrivite. La fel de importantă este și îngrijirea corespunzătoare a recuzitei de teatru cu ajutorul unor produse speciale. Să nu uităm că recuzita este o parte importantă din spectacol.

Teatrele își achiziționează recuzita din locuri de încredere, deoarece este o investiție importantă, iar lucrurile achiziționate vor fi folosite o perioadă îndelungată de timp.